Franse film festivals

Mensen hebben veel interesse in de Franse cinema. Franse filmfestivals zijn een geweldige manier om de genialiteit van de Franse cinema aan de wereld te laten zien. Op verschillende plaatsen worden Franse filmfestivals gehouden. Dit zijn de belangrijkste festivals:

  • Filmfestival van Cannes: dit gerenommeerde festival wordt elk jaar in mei gehouden. Dit is het belangrijkste Franse filmfestival. Het gaat 12 dagen aan een stuk door en filmsterren van over de hele wereld worden vereerd met een uitnodiging voor dit grootse evenement. Meer dan 30.000 filmpersoonlijkheden bezoeken dit festival.
  • Onder de genodigden wonen niet alleen de filmsterren dit evenement bij, maar iedereen, inclusief de producenten, regisseurs en distributeurs, woont dit evenement bij. Beroemdheden lopen op de rode loper op het festival van Cannes. Zo’n 20 films worden geselecteerd om te worden beoordeeld en daarom wordt de beste regisseur, de beste acteur en de beste actrice bepaald.

De films die worden vertoond zijn niet toegankelijk voor het publiek. Maar er zijn evenementen waar gewone mensen kunnen deelnemen.

GESCHIEDENIS VAN HET FRANSE FILM FESTIVAL:

Het filmfestival begon 64 jaar geleden met het festival van Cannes, in het jaar 1946. Het 2e jaar van zijn start deden 16 verschillende landen mee. Jaarlijks wordt een jury aangesteld. De hoofden van de jury benoemen de overige leden van het panel. Samen kiezen ze films die uitblonken in hun kwaliteit en eer in de vorm van prijzen en waardering wordt aan de films geschonken. De eerste keer dat het in 1946 werd gehouden, was een enorm succes. De populariteit is daarna toegenomen.

In het jaar 1955 werd op deze festivals de Gouden Palm geïntroduceerd. Het was een grote gebeurtenis in zijn geschiedenis.

AWARDS DIE AAN DE WINNAARS WORDEN TOEGEKEND:

De prijzen worden toegekend aan verschillende aspecten van het maken van films. In totaal zijn er 3 categorieën waarop prijzen worden uitgedeeld. De concurrentie is erg zwaar en enkele van de meest gewilde prijzen op het Franse Filmfestival zijn: Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival, juryprijs, beste vrouwelijke acteur, beste mannelijke acteur, beste regisseur, beste scenario. Er zijn prijzen voor de beste speelfilm, beste studentenfilm etc.

HET LAATSTE FESTIVAL, HET FESTIVAL VAN CANNES 2010:

Het werd gehouden van 12 t/m 23 mei 1010. Ook korte films kregen een rubriek uit dit jaar. Tim Burton was het hoofd van de jury het laatste Franse filmfestival was groot als altijd.

Nog een Frans festival dat even belangrijk is:

  • Carnaval in Nice: dit festival begint in de winter, in de maand februari. In dit Franse filmfestival nemen toeschouwers niet deel aan de evenementen met maskers en kostuums op, in tegenstelling tot de Mardi Gras die in New Orleans wordt gehouden. Dit doet echter niets af aan de geest van dit festival, dat op zijn eigen manier uniek is. Er zijn verschillende parades die worden gehouden, bloemen worden overal tentoongesteld en er vinden verschillende buurtevenementen plaats.