Digitale film maken

Een carrière in het maken van digitale films: de nieuwste ontwikkeling in de filmindustrie

Digitale cinematografie is de nieuwste revolutie in de filmindustrie en, gezien de vele voordelen ten opzichte van het traditionele gebruik van film, is het een blijvertje. Zowel grote studio’s als onafhankelijke filmmakers omarmen de nieuwste technologie en iedereen die een carrière in de filmproductie overweegt, moet vertrouwd raken met digitale technieken.

Wat is digitaal filmen?

Digitale cinematografie legt bewegende beelden digitaal vast in plaats van op film, net als het verschil tussen een digitale camera en uw oude filmcamera. Het idee van digitale cinematografie werd voor het eerst geïntroduceerd in de late jaren 80 door Sony en werd op de markt gebracht als “elektronische cinematografie”. Dit idee was echter geen succes, en het was pas in de late jaren 1990 dat digitale videocamera’s wijdverbreid werden gebruikt.

Acceptatie door de industrie

Tegenwoordig wordt digitale cinematografie omarmd door de filmindustrie. In 2009 werd Slumdog Millionaire de eerste digitale film die een Academy Award voor beste cinematografie won. Geanimeerde speelfilms hebben ook op grote schaal de nieuwe technieken overgenomen om verbluffende 3D-effecten te creëren. Digitale cinematografie heeft zeker een lange weg afgelegd sinds het begin in de jaren tachtig.

Wat zijn de voordelen van digitaal filmen?

Het meest voor de hand liggende voordeel van digitale cinematografie ten opzichte van traditionele film zijn de kosten. Voor bewegende beelden die met film zijn gemaakt, moeten producenten rekening houden met kosten zoals de film zelf, het verwerken van de film, het overbrengen van de film naar video en het snijden van negatief. Deze kosten kunnen in de tienduizenden lopen. Digitale cinematografie elimineert deze kosten.

Digitale cinematografie bespaart zowel tijd als geld. Omdat een regisseur de scène kan bekijken terwijl deze wordt opgenomen, in plaats van nadat deze is ontwikkeld en verwerkt, kunnen heropnamen worden vermeden. Digitale technologie stroomlijnt ook de overdracht tussen filmen en postproductie, waardoor visuele effecten kunnen worden toegevoegd terwijl het filmen nog aan de gang is.

Digitaal filmmaken biedt ook een aantal technische voordelen. Filmcamera’s zijn bijvoorbeeld groot en zwaar en leggen beperkingen op aan waar ze kunnen worden gemonteerd. Digitale camera’s zijn er in verschillende formaten en kunnen behoorlijk compact zijn, wat flexibiliteit biedt met betrekking tot mogelijke opnamen.

Computer animatie

Animatie gebruikt in films heeft ook een digitale make-over gekregen. De meeste animatiestudio’s zijn overgestapt van de oude stop-motiontechniek, wat een extreem langzaam proces is, naar computergebaseerde graphics.

3D-computergraphics zijn vooral populair geworden vanwege hun realistische en boeiende beelden. 3D-computeranimatie wordt zowel gebruikt om live action-films te verbeteren, zoals in de speciale effecten in Jurassic Park, als om hele films te maken, zoals Toy Story. In 2009 bevatte de populaire film Avatar zowel digitale animaties als live acteerwerk om de meest winstgevende film aller tijden te creëren. Het is duidelijk dat de mogelijkheden van deze technologie zich nu pas beginnen te realiseren.

Overschakelen naar digitaal

Grote studio’s zijn niet de enige die overstappen op digitaal. Vanwege de lage kosten is de digitale revolutie ook een basisbeweging binnen de filmindustrie, waarbij onafhankelijke producenten profiteren van de voordelen van digitale cinematografie.

Het grootste obstakel voor de meeste filmmakers die de overstap willen maken, is een gebrek aan goede training. Omdat film in het verleden zo veel werd gebruikt, zijn maar weinig mensen die in de filmindustrie werken bekend met de nieuwste technieken.

Een carrière beginnen in het maken van digitale films

Met zo’n veelbelovende toekomst voor de boeg en zo weinigen die de technieken onder de knie hebben, is het verstandig voor iedereen die een carrière in de filmproductie wil nastreven om meer te weten te komen over digitaal filmmaken. De beste manier om ervaring en kennis op te doen met digitaal filmmaken is door je in te schrijven voor een cursus digitale media via een geaccrediteerd programma, zoals een Diploma of Digital Filmmaking.

In Nieuw-Zeeland is Natcoll Design Technology de belangrijkste school voor het verwerven van de vaardigheden die nodig zijn om te slagen in creatieve digitale industrieën. Met een aantal digitale mediacursussen, waaronder een 3D-cursus voor animatie, is Natcoll een geweldige plek om je carrière in het maken van digitale films te starten.